Boller

Langtidshævede boller - ca. 12 stk.

ca. ¹⁄8 pakke gær* (5-10 g)
7 dl lunkent vand
4 tsk groft salt
1 spsk olivenolie
et lille drys sukker
6-6½ kopper hvedemel** (ca. 1 kg, 1 kop = 25 cl)
evt. birkes eller sesamkerner til drys

* gærmængden afhænger af den ønskede hævetid og temperaturen – ¹⁄8 pakke svarer til ca. 6 timer (natten over) ved alm. stuetemperatur. Hvis dejen hæver for længe, falder den sammen som en sufflé. Det er ingen katastrofe, men så ved man det til næste gang. Man kan også godt bruge ¹⁄3 pakke gær og nøjes med 1½-2 timers hævning.
** fx 1-2 kopper fint durummel og resten alm. mel. ½ kop kan erstattes af fx grahamsmel eller knækkede hvedekerner opblødt 1 time i kogende vand.
De våde ingredienser blandes og derefter røres melet i, først 4 kopper på en gang, derefter en kop ad gangen. Dejen skal slås grundigt sammen og konsistensen justeres til den er sej og overfladen som mat silke.

Dejen dækkes med et vådt viskestykke og hæver natten over.
Stænk viskestykket halvvådt inden det løftes langsomt af – så hænger dejen ikke i.
Med våde hænder tages dejen op en håndfuld ad gangen og foldes forsigtigt til boller, som lægges på bagepapir (vigtigt).

Bages ca. 25-30 min ved 200-220°C.